![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Google wyrzuca pierwszy wynik - Core J2EE Patterns. Przykład wykorzystania masz u mnie na blogu. Warto przeczytać właśnie Core J2EE Wzorce Projektowe i Patterns of Enterprise Application Architecture Fowlera (chociaż w tej drugiej nie ma tego wzorca, ale jest sporo innych, mniej znanych...).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki za szybką odpowiedz.
Przeczytałem klika krotnie twój artykuł Elastyczny kontroler (http://ludvik.pl/2007/08/23/elastyczny-kontroler/) i nie do końca rozumiem jak uruchomić to i jak operować tym wzorcem. Zrozumiałem w ten sposób (tyczy się przykładu kodu umieszczonego na stronie ludvik.pl art. „elastyczny kontroler”) Klasa RequestContext (interfejs) to do tej klasy w sumie obiekty typu RequestContext ,są wrzucane dane, przekazane przez użytkownika. A obiekt posiada informacje do jakiej metody są przeznaczone te parametry. interface ResponseContext (Interfejs kontekstu odpowiedzi ) obiekty tego typu zawierają dane wrzucane przez daną akcje (metodę – wyniki ich wykonania z którymi się chcą podzielić z widokami lub akcjami) interface HttpRequestDispatcher (Interfejs request dispatchera dla protokołu http) – tego nie wiem co robi oraz
Do metody są wrzucane dwa parametry $reg typu HttpRequest – nigdzie nie ma pokazanej tej klasy ! oraz drugi parametr $res typu HttpResponse jego klasy tez nie widzę! Tak domyślam że klasa HttpFrontController tworzy swój obiekt z danymi przekazanymi do akcji i dane przeznaczone do widoku. Które później ten obiekt powstały ma wrzucane dane przekazane dla tej akcji parametr. Szukałem innych przykładów tego wzorca Context Object lecz nie znalazłem dla php. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Klasy HttpRequest i HttpResponse to pseudo-klasy, które zawierają szczegółowe żądanie i odpowiedź związaną z protokołem HTTP. Pierwsza z nich zawiera zmienne GET, POST, ciastka itp. Obiekt odpowiedzi zawiera dane typowe dla odpowiedzi HTTP, czyli nagłówki (w tym ciastka) i treść odpowiedzi. Obiekty kontekstu nie zawierają natomiast danych związanych z protokołem. Obiekty implementujące interfejs request dispatchera mają za zadanie:
Trudno znaleźć przykłady, bo rzadko używa się tego wzorca w PHP. Główną jego zaletą jest zlikwidowanie zależności od protokołu, a programiści PHP rzadko kiedy wykraczają poza HTTP GET i POST... Dla mnie ten wzorzec ma jeszcze jedną zaletę - nieco zwiększa przejrzystość kodu akcji. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 11.01.2026 - 08:45 |